Kukkaterapia


Olen yrittänyt selventää kukkaterapiaa alle erittäin lyhyesti (mutta niin sitä tekstiä vaan tuli). Jos mieleesi herää kysymyksiä niin vastaan mielelläni niin hyvin kuin voin. Älä epäröi ottaa yhteyttä.

Historiaa

Kukkaterapia on tri Edward Bachin Englannissa 1930-luvulla kehittämä hoitomuoto kielteisiin tunnetiloihin.

Tri Edward Bach oli lääkäri, bakteorologi ja homeopaatti. Toimiessaan lääkärinä Lontoossa 20 vuotta, hänestä kuitenkin tuntui ettei pystynyt auttamaan ihmisiä niin paljon kuin halusi. Hän uskoi että Luoja oli antanut hänelle tehtävän löytää luonnon keino(n) hoitaa ihmisiä. Vuonna 1930 hän luopui praktiikastaan ja omistautui kasvien tutkimiselle. Hän löysi ensin 12 kukkauutetta, joiden vaikutukset olivat erinomaiset. Näitä kukkauutteita nimitetään kahdeksitoista parantajaksi.

Hän jatkoi tutkimista ja löysi vielä 25 muuta hoitavaa kasvia ja ns. kallioveden. Hän sanoi, että nämä 38 vastaavat kaikkia tunnetiloja, mitä ihmisellä voi olla. Hän käytti vain myrkyttömiä kukkia ja puita.

Hoidon periaatteita

Avainsana on yksinkertaisuus.
”Luonnossa kaikki on yksinkertaista. Luonto antaa meille kaiken, mitä tarvitsemme elääksemme; ruoan, veden, ilman ja lämmön. Se antaa meille myös keinot parantumiseen” tri Bach sanoi.

”Hoida ihmistä, älä oiretta.” on yksi tärkeimmistä lauseista kukkaterapiassa. Bach huomasi, että sairauksien takana on henkinen ristiriita tai kielteinen tunnetila, joka voi ilmetä joko fyysisenä tai psyykkisenä. Bach vertasikin (kirjassaan Heal thyself) sairautta kukkuloille linnoittautuneeseen viholliseen, joka herkeämättä käy sissisotaa ympäröivässä maastossa, kun taas väestö viis välittää linnoituksesta ja tyytyy vain hyökkääjien jäljiltä korjaamaan vaurioituneita taloja ja hautaamaan kuolleitaan. Sellainen on yleisesti ottaen tilanne lääketieteessä nykyään: Hyökkäyksessä vahingoittuneiden paikkailua ja surmansa saaneiden hautaamista, kun todellinen tukikohta saa jäädä täysin huomiotta.

Esimerkkinä otan mustasukkaisuuden:
Matti ja Maija ovat avopari. Maija on mustasukkainen Matille kun tämä työskentelee naisvaltaisella alalla. Joka kerta kun Matti nykyään on töissä, Maijalla on hirveä päänsärky. Hän ei tiedä mikä on päänsäryn syynä ja hän ottaa lääkkeitä oireiden helpottamiseksi. Tästä on apua ehkä hetkeksi, mutta on rasittavaa joka päivä elää lääkkeillä. Kun Maija hakeutuu kukkaterapiaan ja alkaa käyttämään hänelle sopivaa sekoitusta, hän saa sisäiset tunteensa tietoisuuteen, käsittelee ne ja päänsärky on poissa.

Tämä on erittäin pelkistetty esimerkki, mutta toivon sen helpottavan kukkaterapian käytön ymmärtämistä.

Kukkatipat tasapainottavat mieltä ja auttavat tukahdutettujen tunteiden purkamista. Ne vahvistavat ja lisäävät positiivisuutta niin, että negatiiviset tunnetilat ns. sulavat pois (niin kuin aurinko sulattaa lumiukon).

Kukkatipoilla pyritään saamaan esiin ihmisen alkuperäistä persoonaa ,joka on vuosien varrella mahdollisesti jäänyt pimentoon. Bach-kukkaterapian mukaan ihminen onkin kuin ”sipuli”. Sipulin ydin kuvaa persoonaamme ja kuoret siinä päällä ovat suojakerroksiamme, joita olemme kasanneet elämän varrella päällemme syystä tai toisesta. Tipoilla pyrimme poistamaan kuoria päältä ja saamaan esiin taas sen ydinpersoonan ja elämään näin tasapainoisemmin.

Käyttö

Kukkatippoja voidaan käyttää niin ihmisiin, eläimiin kuin kasveihinkin, niin raskaana oleville kuin lapsillekin.

Kukkaterapian lopuksi terapeutti valmistaa hoitopullon, johon sekoittaa muutamia juuri siihen tilanteeseen valittuja kukkatippoja. Hoitopullo sisältää muutaman teelusikallisen brandya säilöntäaineeksi, lähdevettä ja kaksi tippaa kutakin valittua kukkauutetta.
Tätä hoitoliuosta otetaan vähintään neljäkertaa(4) päivässä neljä(4) tippaa kerralla. Tipat voi tiputtaa veden tms. nesteen sekaan, suoraan kielelle (mutta varo koskettamasta pipetillä suutasi, jotta bakteereita ei pääse pulloon), ranteen tai kaulan iholle ja hieroa kohtaa hieman Yliannostuksen vaaraa ei ole.

Vaikutus

Yksilöllistä on, kuinka nopeasti tipat alkavat vaikuttamaan ja miten ne vaikuttavat. Joillain vaikutus on havaittavissa muutamassa minuutissa ja joillain saattaa kestää viikkoja. Tämä riippuu paljon myös siitä kuinka syvälle ja kuinka pitkään tunteita on haudattu.
Joskus on hyvä tarkistuttaa valitut uutteet, jos vaikutusta ei ole havaittavissa,koska jos jotkin uutteet eivät ole tarpeen, ne eivät vaikuta mitenkään. Mutta on hyvä muistaa että kukkatipat vaikuttavat niin hellästi, että emme itse välttämättä huomaakaan mitään. Läheisemme kylläkin. Lapsiin ja eläimiin kukkatipat vaikuttavat nopeammin,koska heidän ongelmansa eivät ole ehtineet juurtua kovinkaan syvälle ja he ovat avoimempia tippojen vaikutuksille.

On hyvä tarkkailla omaa olotilaansa, tuntemuksia ja mielialan muutoksia heti ensimmäisten tippojen oton jälkeen. Joskus saattaa esiintyä itkun tai kiukun purkauksia, jotka viestittävät tukahdutettujen tunteiden purkautumisesta ja osoittavat näin uutteiden toimivuuden. Herkimmät saattavat tuntea voimakkaitakin reaktioita nopeasti. Jos reaktiot tuntuvat liian voimakkailta (jota ne harvoin ovat), voi tippojen otossa pitää vähän taukoa. Yleensä tilanne tasaantuu muutamassa päivässä.

Sivuvaikutuksia ei ole kuin ei myöskään haittavaikutusta minkään muun hoidon kanssa. Ainoastaan tippojen sisältämä vähäinen brandy saattaa olla haitallinen alkoholisteille.

Suomalaiset kukkatipat

Suomessa on vuodesta 1983 lähtien tutkittu suomalaisten kukkien tehoa. Monien kukkaterapeuttien ja tutkimusryhmien yhteistyön tuloksena on löydetty 24 kukkaa,jotka soveltuvat suomalaiseen perusluonteeseen ja suomalaisten tyypillisiin ongelmiin. Suomalaiset kukkatipat on valmistettu tri Bachin ohjeiden mukaan käyttämällä Suomen luonnosta saatavia, kukkivia kasveja. Frantsilan luomuyrttitila valmistaa näitä tippoja käyttöömme.

Hoitotilanne

Ensimmäiseksi selitän mitä kukkaterapia on ja vastailen mahdollisiin kysymyksiin. Sen jälkeen annan asiakkaan kertoa mielessä olevista asioista ja teen muistiinpanoja. Kun olemme keskustelleet tarvittavat asiat läpi, mietin mitä tippoja mahdollisesti asiakas tarvitsisi. Kirjaan ne ylös ja kerron niistä asiakkaalle.

Koko hoitotilanne on vuorovaikutteista joten tippavalinnoistakin keskustelemme ja muutamme niitä jos asiakkaasta siltä tuntuu. Kun alan valmistamaan tippasekoitusta, on oltava varma että asiakas hyväksyy juuri ne tipat muuten tippapullo saattaa jäädä käyttämättä.

Kun sekoitus on valmis, hoidon vaikutuksen teho jää asiakkaan harteille koska hänen itsensä on muistettava ottaa tippoja säännöllisesti.

Vähimmäismäärä on neljä tippaa neljä kertaa päivässä.

Vielä lopuksi

  • kukkatipoilla pyritään tuomaan esiin ihmisen alkuperäinen persoonallisuus,
    ei muuttamaan ihmistä ihan toisenlaiseksi.
  • kukkatipoilla ei voi manipuloida ketään eli ei voida vaikuttaa toisen päätöksiin yms.
    kaikki teot tulevat jokaisesta sisältä.
  • jos otat väärää uutetta, se ei vaikuta mitenkään.
  • minkäänlaista vaaraa ei ole

Suosittelen lämpimästi kukkaterapiaa jokaiselle!

  

Erja Salow - ajanvaraus: 050 524 5666 - erja.salow@relaksoma.fi - Lähetä palautetta
Yhteystiedot Esittelyni Linkkejä Tuotemyynti Venyttelyohjeet Hoidon jälkeenEtusivu Hoidot Etusivu Hoitohinnasto